Naslovna strana | Mapa sajta | Kontakt
Crnogorski | English
 
 

17.12.10
Kurs za interne provjere prema standardu ISO 9001:2008

U okviru Sporazuma o saradnji Privredne komore Crne Gore i Akreditaciono tijelo Crne Gore (ATCG) predstavnici ATCG, Maja Radović i Sanja Ćirić, prisustvovale su Kursu za interne provjere prema standardu ISO 9001:2008 koji je održan u periodu 15.12.-16.12.2010.godine u prostorijama Privredne komore Crne Gore. Predavači na kursu su bili:Prof. dr Branko Vasić, dr Dejan Curović i Bojan Mančić, dipl.inž. ... opsirnije

10.12.10
Kurs za ocjenjivače prema standardu ISO/IEC 17025

U okviru IPA projekta 2007 Akreditaciono tijelo Crne Gore (ATCG) je organizovalo Kurs za ocjenjivače prema standardu ISO/IEC 17025 koji je održan u periodu 06.12.-09.12.2010.godine u Tivtu.

Kursu su prisustvovali predstavnici akreditovanih laboratorija,  laboratorija koja  su u postupku akreditacije, kao i predstavnici  iz najavljenih oblasti akreditacije uz stalno zaposleno osoblje ATCG.

... opsirnije

03.12.10
Razvoj infrastrukture kvaliteta u Crnoj Gori

U okviru Akcionog programa Evropske Unije - IPA projekta 2007 za Crnu Goru “ Razvoj infrastrukture kvaliteta u Crnoj Gori″ realizovana  je drugi  Kurs za ocjenjivače prema standardu ISO/IEC 17020 u periodu 29.11.-02.12.2010.godine u Bogetićima.

Predstavnici akreditovanih kontrolnih tijela i  tijela koji su u postupku akreditacije, kandidati za ocjenjivače za ocjenjivanje konrtrolnih tijela i stalno zaposleno osoblje ATCG su aktivno učestvovali  i doprinijeli  realizacije navedene obuke. Preboljem razumijetokom seminara. Predavač na kursu je bila Ljubica Živanić, šef odsjeka za kontrolna i sertifikaciona tijela u Akreditacionom telu Srbije i dugogodišnji ocjenjivač kontrolnih tijela u Srbiji i regionu.

... opsirnije

11.09.10
Seminar o politici usaglašenosti i akreditacije u Evropskoj Uniji

U okviru Akcionog programa Evropske Unije - IPA projekta 2007 za Crnu Goru “ Razvoj infrastrukture kvaliteta u Crnoj Gori″ realizovana  je prvi Seminar  o politici usaglašenosti i akreditacije u Evropskoj Uniji  u skladu sa zahtjevima standarda MEST ISO/IEC 17011:2004 u periodu 06.09.-10.09.2010.godine u Podgorici.

Seminaru su prisustvovali stalno zaposleno osoblje i članovi organa saradnici Akreditacionog tijela Crne Gore (Komisija za akreditaciju, Tehnički Komiteti za laboratorije i kontrolna tijela) Komisija za žalbe, Nadzorni Odbor). Predavač na seminaru je  bio direktor ATS Dejan Krnjaić.

... opsirnije

17.02.2009
Seminar za vodeće ocjenjivače

U saradnji Norveške akreditacije (NA) i Instituta za akreditiranje Bosne i Hercegovine (BATA) u periodu od 09. do14.februara 2009. godine, u hotelu Reumal u Fojnici, Bosna i Hercegovina, održan je seminar pod nazivom Lead Assessor Training Course ISO/IEC 17025. Predavači na seminaru su bili eksperti  NA Khalid Saeed i Anne Grændsen, tehnički direktori NA.

Učesnici na seminaru su bili zaposleni i  spoljni saradnici BATA, kao i i predstavnici akreditacionih tijela Makedonije (IARM), Crne Gore, Hrvatske (HAA) i Srbije (ATS) na osnovu  bilateralne saradnje akreditacionih tijela iz regiona.

... opsirnije

17.11.2008
Seminar prema standardu ISO/IEC 17021

U Sarajevu , u periodu od 11.-12.11.2008. godine je, u organizaciji BATA,održan dvodnevni seminar  prema stadardu ISO/IEC 17021:2006 - Ocjena usaglašenosti-Zahtjevi za tijela koja provode audit i certifikaciju sistema upravljanja. Predavači su bili eksperti HAA  dipl.inž.elektrotehnike Branko Olujić, i dipl.inž.Višnja Mulić-Filipović.

Seminaru su prisustvovali zaposleni i spoljni saradnici BATA, kao i predstavnici akreditacionih tijela  iz regiona sa kojima bosanska akreditacija ima potpisane bilateralne sporazume.

U ime Akreditacionog tijela Crne Gore seminaru je  prisustvovala Tanja Radović, rukovodilac Odjeljenja za akreditaciju laboratorija.

... opsirnije

05.11.2008.
Seminar u Sarajevu EN 45011

U organizaciji Instituta za akreditiranje Bosne i Hercegovine – BATA, 30.10.- 31.10.2008.godine u Sarajevu je održan seminar: EN 45011 Opšti zahtjevi za tijela koja sprovode sisteme sertifikacije proizvoda (ISO/IEC Upustvo 65) kome su  prisustvovali zaposleni BATE,  spoljašnji saradnici (predstavnik Instituta za standardizaciju i Agencije za inspekcijske poslove Bosne i Hercegovine)  kao i predstavnici akreditacionih tijela u regionu. (Akreditaciono tijelo Crne Gore i Akreditaciono tijelo Srbije). U ime Akreditacionog tijela Crne Gore učesnik seminara je bila Ana Radović, rukovodilac Službe za akreditaciju.
... opsirnije

06.07.08
Seminar u Kolašinu

U okviru Projekta " Development of Quality Infrastructure in Montenegro(II), u Kolašinu i je od 30.06 – 04.07. organizovana obuka prema standardu MEST ISO/ IEC 17025. Ovom treningu osim zaposlenih u Akreditacionom tijelu Crne Gore  i gostiju po pozivu ATCG-  predstavnika  akreditacionih tijela iz regiona, prisustvovali su i 15 kandidata z a ocjenjivače iz različitih oblasti i organizacija iz Crne Gore ( Univertzitet Crne Gore, Institut za javno zdravlje, Biotehnički institut, Specijalistička veterinarska ustanova,Institut za tehnička istraživanja, Zavod za metrologiju, Ministarstvo za ekonomski razvoj).
Predavač na seminaru je bio g-din Arne Sorensen, vodeći ocjenjivač Danskog akreditacionog tijela – DANAK.
... opsirnije

29.06.08
Seminar u Ljubljani

U okviru projekta CARDS 2006, Regional Quality Infrastructure project, u periodu od 24. - 27.juna 2008. godine u Ljubljani, Republika Slovenija održao se završni dio treninga za ispitivanje osposobljenosti laboratorija (proficiency testing, PT).

Koordinator aktivnosti i organizator treninga je bila Laboratorija za metrologiju i kvalitet, Fakulteta za elektrotehniku Univerziteta u Ljubljani koja je ujedno i savjetodavno tijelo u okviru projekta.  Treningu su prisustvovali predstavnici akreditacionih tijela i laboratorija, učesnica u projektu, iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Albanije i Makedonije.
... opsirnije

15.07.08
Seminar u Pragu

U okviru regionalnog projekta  infrastrukture kvaliteta CARDS 2006 finansiranog od strane Evropske Unije i EFTA (European Free Trade Area), održan je petodnevni trening-obuka u periodu od 9. juna – 13. juna za predstavnike nacionalnih akreditacionih tijela država zapadnog Balkana: Albanije, Bosne i Hercegovine,  Kosova,  , Srbije, Hrvatske i Crne Gore . Obuka je održana u prostorijama Češkog  Instituta za akreditaciju ( CAI)  u Pragu. Kao predstavnik Akreditacionog tijela Crne Gore treningu je prisustvovala Tanja Radović.

... opsirnije

10.06.08
Seminar u Oslu

U okviru Regionalnog projekta za infrastrukturu kvaliteta -  CARDS 2006, od 3. do 5. juna 2008. godine, u Norveškoj, u Kjeleru kod Osla održan je seminar za predstavnike akreditacionih tijela zemalja zapadnog Balkana.
Domaćin i izvođač seminara je bilo Norveško akreditaciono tijelo (Norsk Akkreditering/NA), a predavači stručnjaci NA. Učesnici seminara su bili predstavnici akreditacionih tijela zemlja iz  regiona zapadnog Balkana (Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Kosova (UNSCR 1244)).
Iz Akreditacionog tijela Crne Gore (ATCG) učesnik seminara je bila Ana Radović. ... opsirnije

09.06.08
Obuka ISO-IEC 17011

U okviru Projekta " Development of Quality Infrastructure in Montenegro(II),u Podgorici je od 02.06. – 06.06.  organizovana obuka prema standardu 17011. Učesnici treninga su bili zaposleni u ATCG, članovi UO ATCG, članovi tehničkih komiteta ATCG.  U skladu sa Sporazumom o saradnji u oblasti akreditacije i planiranim aktivnostima u okviru Programa saradnje za 2008. godinu, Akreditaciono tijelo Crne Gore je pozvalo i četiri  predstavnika iz regiona.
... opsirnije

20.03.08
Obuka za ocjenjivače

U okviru Programa saradnje između Instituta za akreditaciju Republike Makedonije i Akreditacionog tijela Crne Gore, održana je obuka za ocjenjivače, u Skoplju u periodu 11.02.-15.02.2008 god.

Za predstavnike ATCG ( predsjednika UO ATCG, direktora ATCG i zaposlene u ATCG) i predstavnike Akreditacionog tijela Kosova, Dekan Mašinskog fakulteta u Skoplju upriličio je uvodni sastanak, na kome je srdačno poželio dobrodošlicu i plodonosan rad, s obzirom da je obuka organizovana u prostorijama ovog fakulteta.

Obuku je otvorio dr Trpe Ristoski, koji je istakao značaj efikasne I produktivne saradnje, između akreditacionih tijela u regionu.

... opsirnije