Naslovna strana | Mapa sajta | Kontakt
Crnogorski | English
 
 

06.06.14
Izjava direktora Akreditacionog tijela Crne Gore povodom Svjetskog dana akreditacije 9. juna

 Svjetski dan akreditacije obilježava se svake godine radi  podizanja svijesti o važnosti akreditacije i aktivnostima povezanim sa akreditacijom.

 Organizatori su Međunarodni akreditacijski forum (International Accreditation Forum - IAF) i Međunarodna organizacija za akreditaciju laboratorija (International Laboratory Accreditation Cooperation -ILAC).

... opsirnije

24.01.14
Novo izdanje međunarodnog standarda 17020

Novo izdanje međunarodnog standarda  ISO/IEC 17020:2012 - Conformity assessment - Requirements for the operation of various types of bodies performing inspection objavljeno je 01. marta 2012. godine.

... opsirnije

24.01.14
Novo izdanje međunarodnog standarda 17020

Novo izdanje međunarodnog standarda  ISO/IEC 17020:2012 - Conformity assessment - Requirements for the operation of various types of bodies performing inspection objavljeno je 01. marta 2012. godine.

... opsirnije

24.01.14
Informacija ATCG - Standard 17065

Novo izdanje standarda MEST EN ISO/ IEC 17065:2013 Ocjenjivanje usaglašenosti - Zahtjevi za tijela koja sertifikuju proizvode, procese i usluge

... opsirnije

10.06.13
Izjava direktora Akreditacionog tijela Crne Gore povodom Svjetskog dana akreditacije 9. juna

Svjetski dan akreditacije obilježava se svake godine sa svrhom podizanja svijesti o važnosti akreditacije i ulozi i prednostima sistema akreditacije kod svih zainteresovanih strana - korisnika i potrošača proizvoda i usluga, državnih organa, korisnika usluga akreditovanih tijela za ocjenjivanje usaglašenosti, i samih tijela za ocjenu usaglašenosti. ... opsirnije

18.01.12
PT aktivnosti


Akreditaciono tijelo Crne Gore obavještava  zainteresovane  korisnike  da će Zavod za javno Zdravlje iz  Užica u toku februara meseca 2012.godine organizovati međulaboratorijska uporedna ispitivanja ambijentalnog vazduha.

Poziv Zavoda za javno Zdravlje iz  Užica  se nalazi u  prilogu br.1.

Vise informacija na http://www.zzzzu.org.rs/.

 

U skladu sa sopstvenim mogućnostima i planovima, obavještavaju se korisnici   (laboratorije za ispitivanje ) da se  mogu   uključiti  u aktivnosti  sledećih provajdera (programi PT šema)

Proficiency Testing Australia (PTA)

Plan PT šema za period od jul 2011.- jun 2012. godine  ( prilog br.2 )

Vise informacija na  www.pta.asn.au

 

ILT-Interlaboratory Test

Program PT šema za period 2012-2015. godinu  ( prilog br.3)

Vise informacija na  www.ptinterlaboratory.com

 

National Environmental Research Institute Aarhus University,

NEXT V  ( prilog br.4 )

Vise informacija na www.dmu.dk/en/aboutneri/departments/environmental_chemistry_microbiology

 

Na portalu http://www.eptis.bam.de osim pretraživanja dostupnih PT šema, možete pronaći i informacije o tome ko je sve dio EPTIS mreže, kako možete svoju PT šemu uvrstiti u EPTIS mrežu, pogledati EPTIS kalendar, kao i postaviti pitanje na eptis@bam.de

 

... opsirnije

04.12.11
ATCG potpisalo punopravno članstvo u EA

U  kraljevskoj palati u Varšavi, na Generalnoj skupštini Evropske kooperacije za akreditaciju, 23. i 24. novembra tekuće godine, Akreditaciono tijelo Crne Gore je postalo punopravni član ove ugledne asocijacije evropskih akreditacionih tijela, čiji je cilj  da u evropskim okvirima obezbjedi efektivnu i pouzdanu infrastrukturu za proces akreditacije, uz razvijanje zajedničkih kriterijuma i smjernica kao podrške usklađivanju prakse akreditacionih tijela.

... opsirnije

09.06.11
Danas je svjetski dan akreditacije

Širom svijeta danas se obilježava 09. jun – Svjetski dan akreditacije. Ove godine Dan akreditacije posvećen je jednom od najvažnijih pitanja: kako akreditacija može da doprinese radu Vlade i resornih ministarstava? 

... opsirnije

26.11.10
26 . generalna skupština Evropske kooperacije za akreditaciju (EA GA)

 

26 . generalna skupština Evropske kooperacije  za akreditaciju (EA GA) održana je od 24.do 25. novembra 2010. u Budvi, Crna Gora.

 

Direktor Akreditacionog tijela Crne Gore, gospodin Ranko Nikolić je najprije ispred Akreditacionog tijela Crne Gore, domaćina 26-te Generalne skupštine Evropske kooperacije za akreditaciju  pozdravio skup, izražavajući zadovoljstvo što nam je  poslije relativno kratkog perioda postojanja  ukazana čast i  povjerenje za organizaciju jednog ovakvog skupa , istovremeno ističući da će radni dio boravka učesnika biti oplemenjen prezentacijom prirodnih i kulturnih ljepota Crne Gore, koje su simboli njene međunarodne prepoznatljivosti.

... opsirnije

15.12.2009.
Akreditovane još dvije laboratorije

Akreditaciono tijelo Crne Gore je u svoj registar akreditovanih organizacija upisalo dvije nove laboratorije: Laboratoriju za električna ispitivanja i mjerenja VU-TI inženjering Bar i Laboratoriju za ispitivanje goriva INTRA d.o.o Podgorica. Svečano uručivanje sertifikata upriličeno je u pres sali PR centra. Svečanosti je prisustvovao ministar ekonomije Branko Vujović.

... opsirnije

07.05.2009.
Javni poziv za provjeravače

 

Javni poziv za provjeravače ( preuzmite PDF dokument )

Prijava za kandidate za provjeravače u ATCG ( preuzmite PDF dokument )

Prilog 1 Prijave za kandidate za provjeravače u ATCG ( preuzmite PDF dokument )

Prilog 2 Prijave za kandidate za provjeravače u ATCG ( preuzmite PDF dokument )

Prilog 3 Prijave za kandidate za provjeravače u ATCG ( preuzmite PDF dokument )

 

... opsirnije

09.04.2009.
ATCG postalo pridruženi član ILAC

Akreditaciono tijelo Crne Gore  (ATCG) je  08. aprila 2009. , postalo pridruženi član Međunarodne kooperacije za akreditaciju laboratorija - ILAC  (Membership/Members by Category/Associates).

... opsirnije

20.11.2008.
Ugovorni odnos sa Evropskom kooperacijom za akreditaciju (EA)

Na Generalnoj  skupštini Evropske kooperacije za akreditaciju (EA), održanoj u Estorilu, u Portugalu, 18. i 19. novembra 2008. godine Akreditaciono tijelo Crne Gore je potpisalo ugovorni odnos sa EA. To, svakako, predstavlja krunu svih dosadašnjioh aktivnosti u drugoj godišnjici postojanja nacionalnog akreditacionog tijela, kao i uspješnu  realizaciju jednog od najznačajnijih  ciljeva koji  se nalaze na listi   prioriteta Akreditacionog tijela Crne Gore, u skladu sa preporukama Evropskog partnerstva.

... opsirnije

18.04.08
Dan ATCG i dodjela prvih pet sertifikata

Povodom obilježavanja Dana Akreditacionog tijela Crne Gore u Privrednoj komori Crne Gore 18. aprila   upriličena je prigodna svečanost i uručeni prvi sertifikati o akreditaciji. Akreditacije su dodijeljene Institutu za crnu metalurgiju, Zavodu za građevinske materijale, geotehniku i hemijske analize - laboratoriji za građevinska, geotehnička i hemijska ispitivanja iz Nikšića, Javnoj ustanovi Centar za ekotoksikološka ispitivanja Crne Gore, Mašinskom fakultetu - laboratoriji za pregled mjerila  u drumskom saobraćaju i Institutu za transport.
... opsirnije